Naša zgodba

Začelo se je z željo po mirnem življenju v naravi. S pogledom na Tržaški zaliv in z veseljem do dela se je pričela moja zgodba. Dokaj nenavadno.
Prvi nasad stotih oljk smo zasadili leta 1994. Večinoma ljudje niso verjeli, da bi oljke lahko uspevale v Borštu, vasici na nadmorski višini 353 m. No, kaj kmalu smo ugotovili, da je to idealna pozicija.
Sprva je bilo videti vse povsem drugače. Leta 1994 je namreč huda pozeba. Vseh 99 oljk je zmrznilo, ostala je le ena sama. Nekako simbolično mi je sporočala, naj poskusim še enkrat. Ena lastovka še ne prinese pomladi, pravijo, nam pa jo je prinesla. Tako kot je ona preživela pozebo, smo mi veliko izgubo.
S pomočjo istrske trme smo naslednje leto uporniško ponovno zasadili 100 sadik. Ista je vztrajnost nagradila – pozebe ni bilo več.
Zdaj se na slemenu bohotijo štirje oljčniki na enem hektarju površine; 300 oljk sorte mavrino, belica in ličino.
Že kot mladi predelovalci smo se pred skoraj tridesetimi leti odločili, da damo prednost kvaliteti, ne pa kvantiteti. To je pomenilo ekološko pridelavo, kar seveda pomeni nobenih zdravju škodljivih snovi. Obiranje je ročno, posebno skrb posvečamo pravilnemu stiskanju, vedno na dan, ko so oljke obrane.

Piko na i našemu delu dajejo številna zlata priznanja vse od prvega tekmovanja leta 2005 ter mnogi šampionski nazivi tako v Sloveniji kot v tujini. Tako se veselim priznanja županovo oljčno olje 2020, posebej pa sem ponosen na uvrstitev med 500 najboljših olj na svetu v svetovnem vodniku FLOS OLEI.
Vesel sem seveda vseh odličij, vsakega posebej, potrjujejo namreč, da delamo dobro, s srcem. IN KJER JE SRCE, JE VSE BOLJŠE!

Kot zanimivost naše predelave naj omenim naše mini ponije SUMANO, to so majhni konjički, ki ˝mulčijo˝ oljčnik in ga istočasno pognojijo. Bolj ekološko ne gre!